به گزارش راهبرد معاصر؛ بحث مشارکت بالای مردم در انتخابات ها، همواره از پارامترهای مهمی بوده که در کشورهای مختلف در رابطه با مشروعیت نظام های حاکم مطرح می شده است. در ایران اما از زمان برگزاری انتخابات مجلس یازدهم، نگرانی هایی از چرایی کاهش مشارکت مردم در مباحثی که مستقیما با سرنوشت آنها و اداره کشور در ارتباط است مطرح شده است. انتخابات ریاست جمهوری که در آخرین روزهای خرداد ماه سال جاری برگزار می شود نیز به یکی از دغدغه های سیاسیون تبدیل شده، چرا که آمار چالش های اقتصادی و فشارهای معیشتی زمینه های نارضایتی مردم را فراهم آورده و احتمالا بر میزان مشارکت آنان در انتخابات تاثیر خواهد گزارد. در این بین برخی بدون توجه به چرایی این مسئله و بدون مطرح کردن عملکرد دولتی که مردم را تا این حد از وضعیت موجود ناخرسند نموده است، مشروعیت دولت بعدی را به این بهانه که اگر با رای بالای مردم روی کار نیاید، از هم اکنون زیر سوال می برند. حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام این موضوع را برای ما تبیین کرده و نقش عملکرد دولت را در افزایش یا کاهش استقبال مردم از انتخابات توضیح داده است.
حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا مصباحی مقدم اقتصاددان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص گمانه زنی ها درباره انتخابات پیش رو و تاثیر حضور مردم در انتخابات و مشروعیت دولت بعدی در پاسخ به برخی شبهه افکنی ها گفت: یکی از موضوعاتی که این روزها توسط برخی از تحلیلگران سیاسی شنیده می شود این است که دولتی که در آینده روی کار می آید اگر با کاهش آرای مردم روی کار بیاید حتما مشروعیت ندارد چرا که آرای قابل توجهی از مردم را کسب نکرده و مردم میلی برای حضور درانتخابات و رای دادن نداشته اند، در حالی که موضوع عدم میل مردم به افزایش مشارکت در صحنه انتخابات ریاست جمهوری را نباید به مشروعیت دولت آینده، بلکه باید به عملکرد دولت فعلی گره زد و دراین باب بحث کرد.
وی دراین باره خاطر نشان کرد: معمولاً عملکرد دولت، مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی شهر و روستا، بخصوص در شهرهای بزرگ روی میزان مشارکت و حضور مردم در انتخابات بعدی تاثیر گذار است، یعنی اگر مردم در انتخابات پیش روحضور حداکثری نداشته باشند، این موضوع را نمی توان به حساب عدم مشروعیت دولت بعدی گذاشت؛ بلکه از این زاویه باید مورد تحلیل قرار داده شود که عملکرد دولت قبلی در عدم مشارکت مردم و بی میلی آنها در مشارکت های سیاسی تا چه اندازه موثر بوده است؟ وقتی مردم شاهد عملکرد ضعیف دولت هستند قطعا میل و انگیزه کافی برای حضور و مشارکت بعدی را از دست می دهند.
مصباحی مقدم دراین باره تصریح کرد: یعنی اینگونه نیست که مردم بنا را بر این بگذارند و اینگونه پیش بینی کنند که مثلا چون دولت بعدی که هنوز روی کار نیامده و عملکردی از خود نشان نداده، پس دولت ضعیفی است بنابراین ما هم به دلیل ضعیف بودن عملکرد دولت بعدی در انتخابات به اندازه کافی شرکت نمی کنیم، بلکه ماجرا دقیقا برعکس این موضوع است.
وی دراین باره خاطر نشان کرد: قطعا اگر مردم در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو مشارکت پایینی داشته باشند این موضوع را باید به عملکرد دولت کنونی منتسب کرد، یعنی اینکه مردم از عملکرد این دولت رضایت کافی نداشته اند، بنابراین فضای عمومی جامعه برای مشارکت مردم آماده نبوده است، در حالی که اگر دولت عملکرد خوبی می داشت قطعا مردم برای پاسخ دادن به عملکرد مطلوب دولت که به نوعی قدرددانی محسوب می شود حتما برای حضور در انتخابات استقبال قابل توجهی از خود نشان می دادند، چرا که احساس می کردند به آنها خدمت کرده لذا با حضور در انتخابات و رای دادن به نوعی به خدمت انجام شده پاسخ در خور شان دولت را می دهند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام دراین باره تاکید کرد: اما اگر عملکرد دولت، مجلس شورای اسلامی، شوراهای اسلامی، عملکرد ضعیفی باشد در کاهش مشارکت مردم تاثیر میگذارد، مردم میگویند ما دور قبل به صورت گسترده در انتخابات حضور پیدا کردیم، مثلا رای 40 میلیونی در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ داشتیم، اما حاصل مشارکت بالای ما عملکرد بد اقتصادی و مدیریتی دولت است، لذا مردم از اینکه رای بدهند دلسرد می شوند، بنابراین عدم مشارکت مردم را باید ناشی از عملکرد دولت فعلی بدانیم.
وی درخصوص چرایی آمار مشارکت پایین مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت یکی از مواردی که در انتخابات ۹۸ بسیار تاثیرگذار بود همین عملکرد دولت ، مجلس دهم و شوراهای شهر بود، به نحوی که همین موضوع باعث شد خود اصلاح طلبان به صورت سازمان یافته برای مشارکت جدی درانتخابات مجلس عقب نشینی کنند و به میدان نیایند چرا که می دانستند هواداران خود را از دست داده اند و هواداران سنتی آنها که به صورت معمول به این جناح رای می دادند، از عملکرد آنها رضایتی ندارند لذا به صورت فعال به عرصه انتخابات وارد نشدند و هواداران همان جریان نیز در انتخابات مجلس شرکت نکردند.
حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا مصباحی مقدم دراین باره خاطر نشان کرد: با اینکه جناح اصلاح طلب تلاش کرد تا کاندیداهای برجسته ای از طیف خود را در تهران به مجلس بفرستد اما آنها حامیان خود را از دست داده بودند و توانستند برای افزایش مشارکت مردمی در انتخابات مجلس آنها را به میدان بیاورند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درپاسخ به این سوال که آیا راهکاری برای افزایش مشارکت مردمی در انتخابات پیش رو وجود دارد گفت: بله، یک راهکار خوب حضور یک کاندیدای قوی با تیم قدرتمند است. اگرمردم احساس کنند که کاندید ریاست جمهوری کاندیدایی توانمند است و علاوه بر توانمندی شخصی، تیم قوی را با خود داشته باشد و به مردم معرفی کند تا مردم احساس کنند که افراد شاخص تیم مطرح شده جدید قدرت و توانایی فائق آمدن بر مشکلات را دارند، قطعا این تیم، تیم موفقی خواهد بود، علاوه بر این موضوع باید به یک نکته حائز اهمیت توجه کرد که رئیس جمهور یا کاندیدای ریاست جمهوری دولت سیزدهم حتما باید نقشه راه عملیاتی و قابل اتکا و کاربردی برای خروج از چالش های اقتصای کنونی به مردم ارائه کند تا مردم با مشاهده نقشه راه برای خروج از اوضاع کنونی و دست یافتن به وضعیت بهتر با دلگرمی بیشتری در انتخابات پیش رو حضور به هم رسانند و سرنوشت خوبی را برای کشور رقم بزنند.